اینکه میوهها را به صورت تازه و یا خشک شده میل کنید، بسته به سلیقه و یا نوع ذائقه شما دارد. اما امروزه میوههای خشک شده و یا چیپس میوه جایگاه ویژهای در بین انواع تنقلات و خشکبار دارد، همینطور برای تزئین انواع کیک، شیک، آبمیوه و … نیز کاربردهای بسیاری دارد.
این جایگاه و محبوبیت تا حدی پیش رفته است که تعداد بسیاری کارگاه و کارخانه و یا حتی مشاغل خانگی در زمینه خشک کردن انواع میوه و سبزیجات فعالیت میکنند.
به همین منظور انواع دستگاههای میوه خشک کن با ظرفیت و کارکردهای مختلف در بازار موجود است. در ادامه به معرفی انواع این دستگاهها و کارکرد میوه خشک کن صنعتی خواهیم پرداخت.
میوه خشککنهای صنعتی چه ویژگیهای دارند؟
خشک کردن میوه به روشهای مختلف سنتی (در منزل و با استفاده از نور خورشید، باد پنکه) و صنعتی انجام میشود. انجام فرآیند خشک سازی میوهها بایستی در سریعترین زمان ممکن صورت گیرد، به صورتی که بافت میوه آسیبی نبیند و میوه خشک شده با کیفیت باشد.

دستگاههای صنعتی با سرعت و کیفیت بسیار بالا خروجی خوبی از میوهها را برای علاقمندان به میوههای خشک تولید میکنند. بهترین میوه خشک کنهای صنعتی باید ویژگیهای زیر را دارا باشند:
- بسیاری از دستگاههای خشک کن صنعتی به دلیل وجود نیروهای گرمایشی، نیاز به موتور خنک کننده دارند تا مشکلی برای دستگاه به وجود نیاید. اغلب دستگاههای میوه خشککن صنعتی این قابلیت را دارا هستند.
- باید از عایقهای حرارتی مناسب در دستگاه میوه خشک کن صنعتی استفاده شود.
- جنس بدنه و سینیهای دستگاههای صنعتی بهتر است از استیل ضد زنگ باشد، زیرا سینیهای استیل در مجاورت با رطوبت مداوم (رطوبت میوهها) مقاوم هستند.
- جریان هوا برای خشک شدن میوهها بایستی یکنواخت باشد، دستگاه میوه خشک کنی که جریان هوا را به صورت یکنواخت در بین آن پخش کند، میوههای خشک با کیفیتتری تولید میکند.
پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آشنایی با دستگاه های صنعتی خشک کن میوه و سبزی نگاهی بیندازید.
انواع میوه خشکهای صنعتی کداماند؟
دستگاههای میوه خشک کن صنعتی در مدلهای مختلف کابینی، تونلی و با استفاده از سه روش گرمایشی، تصعیدی و مایکرو، انواع میوهها را در سریعترین زمان ممکن با حجم زیاد خشک میکند. کارکرد میوه خشک کن بستگی به نوع دستگاه و روش خشک کن میوهها دارد. در ادامه به شرح ویژگیهای هر یک از این دستگاهها خواهیم پرداخت.
- دستگاههای میوه خشک کن صنعتی کابینی (کابینتی): دستگاههای میوه خشک کن کابینی از چندین کابین و یا قسمت تشکیل شده است که در هر کابین، بر اساس ظرفیت دستگاه، تعداد مشخصی سینی قرار داده میشود. این سینیها محل گذاشتن انواع میوه است.
- دستگاههای میوه خشک کن صنعتی تونلی: دستگاههای میوه خشک صنعتی تونلی دارای دو قسمت ورودی و خروجی بوده و پس از گذاشتن میوهها در قسمت ورودی دستگاه، میوهها در معرض جریان هوا با روشهای مختلف قرار گرفته و فرآیند خشک کردن میوهها (تصعیدی، گرمایشی، مایکرو و … ) انجام میشود و پس از اتمام فرآیند، میوه خشک شده را میتوان از قسمت خروجی دریافت کرد.
هر یک از دستگاههای نام برده در قسمت بالا با استفاده از روشهایی که در ادامه شرح دادهایم، اقدام به خشک کردن میوهها مینمایند:

- دستگاههای میوه خشک کن صنعتی به روش تصعیدی: روش تصعیدی، یکی از روشهای جدیدی است که در صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار میگیرد، میوهها در این روش، پس از قرارگیری در دستگاه، در معرض هوای سرد قرار میگیرند و منجمد میشوند، سپس با استفاده از فشار دستگاه، آب منجمد شده در میوه را به بخار تبدیل میکنند. به این صورت میوهها خشک میشوند. به دلیل بالا بودن هزینهها، این روش چندان به صرفه نخواهد بود.
- کارکرد میوه خشک کن صنعتی به روش گرمایشی: این روش در تقابل با روش تصعیدی است و با استفاده از گرمای درون دستگاه که به صورت یکنواخت بین میوهها پخش خواهد شد، فرآیند خشک سازی میوهها انجام میشود. متداولترین روش برای خشک کردن انواع میوه، روش گرمایشی است.
- کارکرد میوه خشک کن صنعتی به روش مایکرو: این نوع از دستگاههای میوه خشک کن با استفاد از امواج مایکرو فرآیند خشک کردن میوهها را انجام میدهند و میوهها نسبت به روشهای گرمایشی و تصعیدی سریعتر خشک میشوند. تنها ضرر این دستگاه، مصرف برق بسیار بالای آن است که برای حجم زیاد میوه مقرون به صرفه نخواهد بود. اما در سطح خرد، مانند مشاغل خانگی این روش میتواند گزینه خوبی باشد.
کارکرد میوه خشک کن چگونه است؟
همانطور که پیش از این گفتیم، کارکرد میوه خشک کن بر اساس نوع آن متفاوت است و دستگاههای میوه خشک کن صنعتی تونلی و کابینی برخی تفاوتهایی با یکدیگر در نحوه کارکردهایشان دارند. به همین دلیل در ذیل به توضیح کارکرد هر یک از این دستگاهها به صورت جداگانه خواهیم پرداخت.
کارکرد میوه خشک کن تونلی
کارکرد میوه خشک کن تونلی در دو نوع تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک می باشد. با قرار دادن انواع میوه بر روی تسمه نقاله، میوه به درون دستگاه منتقل شده و پس از قرار گرفتن در معرض جریان هوا و طی فرآیند خشک سازی در تونلِ دستگاه، میتوان میوههای خشک شده را دریافت کرد و بسته بندی نمود.
پیش از شروع خشک سازی میوهها در دستگاههای تونلی اتوماتیک، زمان، درجه و … بایستی تنظیم گردد. بقیه مراحل توسط دستگاه انجام میشود.
اما در دستگاههای نیمه اتوماتیک نیاز به دخالت افراد است، به صورتی که در کنار دستگاه یک پدال طراحی شده است، مراحل مختلف کار با فشردن پدال انجام میشود و پس از طی هر مرحله بایستی پدال فشرده شود تا میوهها به مرحله بعدی هدایت شوند.
در کل به جز این مورد، این دستگاه نیازی به دخالت نیروی انسانی ندارد. میوه خشک کن تونلی نسبت به دستگاه کابینی از قدرت و سرعت بالاتری برخوردار است.
کارکرد میوه خشک کن کابینی
پیش از این در قسمت انواع دستگاههای میوه خشک کن به ویژگیهای اولیه میوه خشک کن کابینی پرداختیم.
این دستگاه با استفاده از سینی و کابینهایی که دارد در تقسیم بندی میوهها نقش بسزایی دارد و میتوان با استفاده از آنها انواع میوه را به صورت یکجا خشک نمود. اما ظرفیت این دستگاه نسبت به دستگاه تونلی کمتر میباشد.
دستگاه کابینی، دارای قفسههای بزرگ تعبیه شده است. وجود شیشههای پنجره بر روی دستگاه به شما این امکان را میدهد تا کلیه مراحل خشک کردن میوه را بررسی نمایید و در صورتی که مشکلی برای دستگاه و یا میوهها پیش آمد، سریعاً آن را متوقف نمایید.
نکات مهم پیش از خرید میوه خشک کن های صنعتی چیست؟

پیش از خرید میوه خشک کن صنعتی بایستی برخی موارد را در نظر گرفته و سپس نسبت به خرید آن اقدام نمایید:
- میزان طبقه و ظرفیت هر دستگاه
- میزان دما و سوخت مصرفی آن (گازوئیل، برقی، گازی و ..)
- توان مصرفی دستگاه (300 الی 1000 وات)
- حجم دستگاه و تعداد آن
- میزان مقاومت دستگاه
*پس از بررسی و تصمیمگیری در خصوص هر یک از موارد بالا، برای دریافت اطلاعات بیشتر و اطلاع از قیمت دستگاهها با ما تماس بگیرید.*
سوالات متداول در مورد کارکرد میوه خشک کن
1. خشک کردن میوه به روش صنعتی با چه دستگاهی انجام میشود؟
- با استفاده از دستگاههای تونلی و کابینی و بهرهگیری از انواع روشهای گرمایشی، سرمایشی و … انجام میشود.
2. چه میوههایی قابلیت خشک شدن با دستگاه های میوه خشک کن را دارند؟
- هرگونه میوهای که سالم و به صورت کامل رسیده باشد را میتوان با استفاده از این دستگاهها خشک نمود. اما باید این را در نظر گرفت که برخی میوه ها را نمی توان خشک کرد یا خشک شده آنها خواص و طعم تازه آن را نخواهد داشت.
3. برای خرید دستگاههای میوه خشک کن و آشنایی با کارکرد میوه خشک کن چه باید کرد؟
- پیش از هر چیز برای این کار، اطلاعات موجود در مقاله را به صورت کامل و واضح مطالعه نمایید. در صورت وجود هرگونه سوال در خصوص کارکرد این دستگاهها با مگاتریدر تماس بگیرید.